Sunday, July 8, 2012

Misi saya UBAH MALAYSIA JADI LEBIH SIHAT.

As salam..

Alhamdulillah..bersyukur pada Allah swt sb akhirnya siap jugak blog baru nih.. Eventhough baru semalam digalakkkan untuk menggunakan blog as tarikan kpd masyarakat bagi menarik lebih ramai anak2 muda dan org ramai ke arah mengubah MALAYSIA JADI LEBIH SIHAT. Ini merupakan misi kami yang mana kami mahu membuka 10,000 kelab nutrisi yang mendidik masyarakat tentang kesihatan dan gaya hidup yang lebih sihat tanpa ubat-ubatan.

Seperti yang kita ketahui, pelbagai penyakit gaya hidup yang mana penyakit2 yang tidak berjangkit disebabkan oleh pemakanan yang kita amalkan dari bayi sehingga sekarang. betul tak?? siapa yang tak percaya, angkat tangan?? ekekeke macm nampak je :P ok..memang betul pun..tengok la kat mane2 akhbar tempatan dan luar negara, kebanyakan doktor2 perubatan, pakar2 pemakanan memang bersetuju dengan statement di atas. Kenapa?? cth: penyakit kencing manis bermula bila paras gula dalam badan kita tak stabil disebabkan pola pemakanan yang kita tak sekata. tak sarapan. sarapan tinggi karbohidrat macam yg selalu kita makan, nasi lemak, roti canai, nasi kerabu dan macam2 lagi..semua ni akan membawa kepada risiko utk penyakit kencing manis dalam 20,30,40 tahun dari sekarang..

Cuba tengok graf kat atas..nampak tak pola pemakanan yg tidak stabil terbentuk bila kita tak ambil sarapan dan juga sarapan dengan makanan yang tinggi karbohidrat?? paras gula dalam darah akan jadi tidak stabil dan ini adalah punca utama kepada masalah kencing manis. Dan kenapa kita promote healthy breakfast?? atau pun sarapan berkhasiat?? cuba tengok pola paras gula dalam darah? Stabil kan?? haaa...sebab tu la kenapa ramai orang2 tua sekarang, ta de la tua sgt..umur baru 30an dah ada kencing manis. inilah punca utama nya. tidak mengambil sarapan dan bersarapan dgn sarapan yang tinggi karbohidrat. So, tanya diri anda?? Dah bersedia utk merubah masa depan anda dengan Sarapan Berkhasiat?? Hubungi saya utk keterangan lanjut. 

 JOM BERMULA HARI INI ^^

:: Akmar Ramli ::


No comments:

Post a Comment